Ο... φύλακας του μαγιάτικου!
Η συρτή με μολύβι φύλακα και ζωντανό δόλωμα είναι από τα πιο αποδοτικά
και συναρπαστικά ψαρέματα. Το μαγιάτικο τις μεσημβρινές ώρες προτιμά να
μένει μακριά από τα βράχια και προτιμά να τριγυρνά στους αμμώδεις
βυθούς, σε βάθη 60 ή 70 μέτρα. Εκεί το συναντήσαμε... και εμείς.
Το μαγιάτικο, χάρη στο τεράστιο στόμα του, δεν προβληματίζεται από το μέγεθος της σουπιάς |
Το στριφτάρι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ανθεκτικό, ανοξείδωτο, ώστε να περνάει ανεμπόδιστα μέσα από τους οδηγούς ή τα δακτυλίδια του καλαμιού |
Για το ψάρεμα με μολύβι φύλακα θα χρησιμοποιήσουμε καλάμι παραβολικό ή προοδευτικό 20 ? 30lb, που θα μας χρησιμεύσει και για μεγάλα και για μικρά ψάρια. Προτείνεται ένα δίσπαστο, μήκους 2 ? 2.20 μ., με οδηγούς ανθεκτικούς, κατάλληλους για νήμα και για «wind on» παράμαλλο.
Αγκίστρια θα χρησιμοποιήσουμε από 1/0 έως 8/0 αναλόγως με το δόλωμα που χρησιμοποιούμε. Θα δέσουμε 2 αγκίστρια στο παράμαλλο, ένα στο τέλος και ένα στο μέσον του δολώματος, ένα στη μύτη του δεκάποδου κι ένα στον φυσητήρα του.
Το στριφτάρι μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ανθεκτικό, ανοξείδωτο, μεγέθους τέτοιου ώστε να περνάει ανεμπόδιστα μέσα από τους οδηγούς ή τα δακτυλίδια του καλαμιού μας. Το υδροδυναμικό βαρίδι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ανάλογο του βάθους που ψαρεύουμε. Από 70-90 μέτρα θα χρειαστούμε βάρος από 250 έως 350 γραμμάρια. Οσο βαθύτερα ψαρεύουμε τόσο μεγαλύτερο βάρος μολυβιού θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Θα το δέσουμε με μια πετονιά 0,40 mm ενός έως ενάμισι μέτρου περίπου, ενώ από την άλλη πλευρά της πετονιάς θα δέσουμε μια παραμάνα ώστε να την περάσουμε τη δεδομένη στιγμή στο στριφτάρι του παράμαλλου για να πατώσει το δόλωμά μας.
Ψαρεύοντας με φύλακα
Αφού δολώσουμε βάζουμε πρόσω, αφήνουμε απαλά στη θάλασσα το ζωντανό δόλωμα προσεκτικά και αμέσως μετά το παράμαλλο που θα πρέπει να έχει μήκος 12 - 16 μέτρα. Οταν φτάσει το στριφτάρι του παράμαλλου, επάνω στο μάτι του από την πλευρά της μάνας περνάμε την παραμάνα του βαριδιού που έχουμε δέσει με πετονιά πριν.
Στη συνέχεια αφήνουμε νήμα μέχρι το βαρίδι να ακουμπήσει στον βυθό, μαζεύουμε 2-3 μέτρα για να ανέβει το βαρίδι ψηλότερα από τον πυθμένα και ακολουθώντας τη διαμόρφωση του βυθού μαζεύουμε νήμα όταν ρηχαίνει και αφήνουμε όταν βαθαίνει συμβουλευόμενοι το βυθόμετρό μας.
Η ταχύτητα πλεύσης είναι 1 κόμβος για βάθη μέχρι 30 ? 40 μέτρα και από 0,5 έως 0,8 το πολύ για βάθη 60 - 80 μέτρα.
Η μάχη με το μαγιάτικο
Το μαγιάτικο είναι ένα πολύ δυνατό ψάρι και είναι εξαιρετικά δύσκολο να το ελέγξουμε στο πρώτο του φευγιό. Η πιο δύσκολη στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αμέσως μετά το κάρφωμα. Το μαγιάτικο, μόλις καταλάβει το αγκίστρι, διστάζει για λίγα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά ξεκινάει το πρώτο δυνατό, γρήγορο φευγιό. Σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρίσκεται σε σχέση με τον βυθό, η πρώτη του κίνηση είναι να καταφύγει ανάμεσα στα βράχια και να προσπαθήσει να απελευθερωθεί από το αγκίστρι τρίβοντας πάνω τους το ρύγχος του. Αν το κάρφωμα συνέβη στην περιφέρεια μιας ξέρας, τα προβλήματα που ανακύπτουν από το πρώτο φευγιό μπορούν να λυθούν τραβώντας σιγά σιγά το ψάρι μακριά από αυτήν ώστε να συνεχίσουμε το πάλεμα σε βαθιά νερά και πάνω από μέρη που δεν έχουν βράχια, γι’ αυτό αναφερθήκαμε παραπάνω στις μεσημεριανές ώρες όπου ψαρεύουμε έξω από τους βραχώδεις σχηματισμούς, πάνω στην άμμο.
Αν τελικά το ψάρι έχει βρεθεί καρφωμένο πάνω στην ξέρα, αμέσως κατευθύνεται με ταχύτητα προς τα βράχια.
Σε αυτή την περίπτωση, χαλαρώνουμε τα φρένα του μηχανισμού -ώστε το ψάρι να μην αισθάνεται υπερβολική πίεση- κατευθυνόμαστε σιγά σιγά με το σκάφος προς την κατεύθυνσή του προσπαθώντας να βρισκόμαστε κάθετα, ώστε στην προσπάθεια του ψαριού να βραχώσει, το παράμαλλο θα είναι τουλάχιστον σε κατακόρυφη θέση και θα τρίβεται λιγότερο.
Με το που νιώσουμε ότι το μαγιάτικο σταματάει το δυνατό τράβηγμα, αμέσως πρέπει να το ξεκολλήσουμε από τον βυθό τραβώντας το με δύναμη.
Η επόμενη φάση της μάχης με το μαγιάτικο χαρακτηρίζεται από μάζεμα της πετονιάς και ανεξέλεγκτα φευγιά του ψαριού, ενώ η κατεύθυνση του σκάφους θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μας βοηθήσει να το τραβήξουμε έξω από την ξέρα, σε πιο βαθιά νερά, ώστε να μην μπορέσει να φτάσει σε βράχο, να τρίψει το παράμαλλο πάνω του και το κόψει. Κειμενα : Νίκος Λυμπερόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου