Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Εγγλεζικο & Bigattini


Εγγλέζικο & Bigattinι το ιδανικό "πάντρεμα"   

Το ψάρεμα με τρόπο Εγγλέζικο αποκτά όλο και περισσότερους φίλους. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδεδειγμένες τεχνικές για ψάρεμα από μόλους και λιμάνια, πραγματοποιείται με μακρύ ελαφρύ καλάμι, ειδικό φελλό και μηχανισμό με γρήγορη ανάκτηση πετονιάς. Οσοι δοκίμασαν τον τρόπο αυτό ψαρέματος δύσκολα τον αλλάζουν.                                                                                                    

Το ιδανικότερο πάντρεμα με το Εγγλέζικο πάντως -εκτός των άλλων σκουληκιών- είναι το bigattini που πραγματικά δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Η ζωντανή γαρίδα και τα μικρά μπαλαδάκια ή κεφαλόπουλα έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, όπως και το φιλέτο σαρδέλας ή γαύρου, ιδιαίτερα όταν ψαρεύουμε σε νερά με αρκετό αφρό και ρέματα, καθώς η κίνηση που αποκτά το φιλέτο προσελκύει τα ψάρια. Το bigattini, όμως, δεν περιφρονεί κανένα σχεδόν ψάρι.
Πρόκειται ίσως για το μικρότερο δόλωμα. Το μήκος του είναι γύρω στο ένα εκατοστό και εισάγεται από την Ιταλία.
To προμηθευόμαστε από τα καταστήματα με είδη αλιείας και δολωμάτων. Βρίσκεται σε συσκευασία των 100, 200, 250, 500 γραμμαρίων ή μπορούμε να το αγοράσουμε και με το κιλό. Το δόλωμα αυτό διατηρείται σε ψυγείο. Προσοχή όμως γιατί αν δεν σκεπάσετε το πλαστικό δοχείο πους, το ψυγείο της κουζίνας σας θα γεμίσει νεκροσκούληκα και κινδυνεύετε με διαζύγιο?
Στο ψάρεμα μαζί μας το διατηρούμε σε ένα ψυγείο φορητό, είτε από φελιζόλ είτε από πλαστικό, με δύο μπουκαλάκια παγωμένο νερό. Πρόκειται για ένα σκουλήκι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες που παραμένει ζωντανό στο αγκίστρι μας για αρκετή ώρα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μαλάγρα όταν βέβαια ψαρέψουμε στη συνέχεια με αυτό. Δολώνεται σε μικρό αγκίστρι με λεπτό στέλεχος και νούμερο 10-16. Στο δόλωμα η διαφορά με τα άλλα σκουλήκια είναι ότι δεν χρειάζεται να το περνάμε το αγκίστρι κατά μήκος, αλλά από το πίσω κολοβό μέρος του και όχι μόνο ένα, δύο ή τρία, αλλά και περισσότερα σκουλήκια ώστε το αγκίστρι να γίνεται αρκετά ελκυστικό (φωτό αριστερά).
Το βάθος που συνήθως θα το χρησιμοποιήσουμε είναι μέχρι τα δεκαπέντε μέτρα με ψιλά εργαλεία και μικρό μολυβάκι, ώστε να κατεβαίνει στο βυθό όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.
Αν το χρησιμοποιήσουμε για μαλάγρα μπορούμε στο μέρος που θα ψαρέψουμε να πετάμε κατά διαστήματα σκουληκάκια ή να το χρησιμοποιήσουμε με διάφορα άλευρα και άλλα συστατικά όπου μέσα θα βάλουμε και κάποια ποσότητα bigattini.                                                                                     Στο δόλωμα αυτό θα χτυπήσει, το μελανούρι, η τσιπούρα, η μουρμούρα, ο Κέφαλος, το λαβράκι, αλλά και τα αφρόψαρα.                                                                                                                             
Εξοπλισμός
Για το ψάρεμα με εγγλέζικη τεχνική ο εξοπλισμός μας θα πρέπει να είναι πολύ καλός για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως, καθώς έχουμε να αναζητήσουμε ψάρια μαχητικά και ακούραστα που πολεμούν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τους τις δυνάμεις.
Το μήκος του καλαμιού μας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, από 4.20 έως 4.80 μ. και το action 5 έως 20 gr. Θα πρέπει επίσης να έχει μεγάλη παραβολή, ώστε να δέχεται τα πολύ δυνατά και μεγάλης διάρκειας κεφάλια των ψαριών.
Οσον αφορά τον μηχανισμό θα πρέπει να είναι αρκετά γρήγορος για να μπορούμε να ανακτούμε την πετονιά όταν το ψάρι έρχεται προς το μέρος μας και με διπλά ρυθμιζόμενα φρένα για να ελέγχουμε τη δύναμη των κεφαλιών. Η μπομπίνα του μηχανισμού θα πρέπει να δέχεται τουλάχιστον 200 μ. πετονιά ή νήμα, διαμέτρου 0,16 - 0,18 μ.                                                                                                 
Φελλοί και αγκίστρια
Ο φελλός στο Εγγλέζικο είναι ειδική κατασκευή. Υπάρχουν πολλών ειδών ανάλογα με τις συνθήκες ψαρέματος. Στα λιμάνια ή τους μόλους με ήρεμα νερά προτείνεται διάφανος σε σχήμα στικ με βάρος 2 - 6 + 1 γραμμάρια. Εάν επιβάλλεται να κάνουμε μακρινές βολές χρησιμοποιούμε φελλούς με εναλλασσόμενο βάρος σε δίσκους 10-15 gr, ενώ αν ψαρεύουμε κοντά σε βράχους θα προτιμήσουμε μικρούς μολυβωμένους φελλούς.                                                                                                              Οσον αφορά τα αγκίστρια, από νούμερο 14-16 είναι τα πιο πρακτικά, ενώ νούμερο 8-10 θα χρησιμοποιήσουμε εάν πρόκειται να δολώσουμε κομμάτι φιλέτο σαρδέλας ή γαρίδα. Η πετονιά θα πρέπει να έχει διάμετρο 0,16 - 0,18μ -όπως προαναφέραμε, πρέπει να είναι βυθιζόμενη, να έχει απουσία μνήμης, ελαστικότητα και αντοχή στον κόμπο. Προσοχή επειδή δουλεύουμε πολύ μικρές διατομές, η ποιότητα πρέπει να είναι άριστη.                                                                                        

Η αρματωσιά
Τα ψάρια θα τα ψάξουμε στην επιφάνεια και τα μεσόνερα. Εκεί θα πρέπει να βρεθεί η αρματωσιά μας με τον φελλό σταθερό πάνω στη μάνα. Πρώτα περνάμε δύο σωληνάκια ή δύο χάντρες από PVC στη μάνα για να σταθεροποιήσουμε το βαρελάκι της στριφτοροπαραμάνας. Αν δεν έχουμε σταθερό βαρελάκι, περνάμε συρόμενο. Στην άκρη της μάνας κόβουμε μια θηλιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα απαιτούμενα δαγκωτά μολυβάκια ώστε να ζυγίσουμε σωστά τον φελλό.
Το παράμαλλό μας αποτελείται από αόρατη πετονιά διαμέτρου 0,12 - 0,16 mm μήκους δύο περίπου μέτρων.
Στη μία του άκρη κάνουμε μια θηλιά και την περνάμε στη θηλιά της μάνας και στην άλλη άκρη δένουμε το αγκίστρι μας που είναι ανάλογο του δολώματος, όπως αναφέραμε και παραπάνω.
Μπορούμε αν θέλουμε για τη σύνδεση του φελλού να χρησιμοποιήσουμε στριφταροπαραμάνα.
Kείμενο - Φωτογραφίες:  Νίκος Λυμπερόπουλος                                                                                     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψάρεμα του σαργού