Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Με Tσαπαρί & Καλαμαριέρα

Με Tσαπαρί & Καλαμαριέρα

Αν η καθετή θα γίνει με καλάμι ή με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι θέμα επιλογής του εκάστοτε αλιευτή. Οι «αμετανόητοι» προτιμούν καρούλα, ενώ οι νεότεροι καλάμι. Και στις δύο περιπτώσεις όμως οι αρματωσιές στο ψάρεμα που προτείνουμε είναι ίδιες.                                                                                                   

O πιο διαδεδομένος και αποδοτικός τρόπος ψαρέματος που γίνεται με το σκάφος σταθερό σε ρηχά αλλά και βαθιά νερά είναι η καθετή. Πρόκειται άλλωστε για τον μοναδικό τρόπο ψαρέματος από βάρκα που επιτρέπεται τον μήνα Μάιο. Στην καθετή -όπως άλλωστε και σε όλα τα είδη ψαρέματος- θα πρέπει να γνωρίζουμε το βάθος και τη μορφολογία του βυθού, ώστε να χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη πετονιά.
Η ψιλή είναι ιδανική, αλλά σε βαθιά νερά επιλέγουμε πιο χοντρή. Ως ενδεδειγμένη θεωρείται από πολλούς η 45άρα ενώ άλλοι πάλι χρησιμοποιούν την 70άρα και την 80άρα - εξαρτάται από το χέρι του καθενός.
Σε όλες τις περιπτώσεις όμως χρησιμοποιούμε ψιλή αρματωσιά και παράμαλλα..                                 
Αρματωσιές

Η καθετή αποτελείται από δύο κυρίως τμήματα, τη μάνα και την αρματωσιά. Στην άκρη της μάνας τοποθετούμε ένα μικρό στριφτάρι και σε αυτό δένουμε την αρματωσιά, που αποτελείται από λεπτότερη πετονιά από αυτήν της μάνας. Στην άκρη της αρματωσιάς βάζουμε ένα βαρίδι και κατά διαστήματα δένουμε 3 παράμαλλα με αγκίστρια. Το μέγεθος και το μήκος των παράμαλλων εξαρτάται από τα ψάρια που θέλουμε να πιάσουμε, αν και συνήθως το μήκος είναι περίπου 20-25 πόντοι, όπως επίσης και τα αγκίστρια βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με τα ψάρια που υπάρχουν στον τόπο που ψαρεύουμε. Μέγεθος της τάξης του 14 έως 16 είναι ό,τι πρέπει. Ενας τρόπος αρκετά απλός και εύχρηστος, με ικανοποιητικές αποδόσεις για ευχάριστο και ξεκούραστο ψάρεμα, είναι αυτός με τσαπαρί. Το τσαπαρί γίνεται από βάρκα που κινείται αργά στην ανοιχτή θάλασσα και δεν θέλει δόλωμα, αφού στα αγκίστρια της αρματωσιάς έχουν δεθεί με κόκκινη κλωστή μικρές ασημένιες ή χρυσές φούντες, ή φτεράκια. Η πιο συνηθισμένη μορφή για το τσαπαρί έχει 8 αγκίστρια με ισάριθμα φτεράκια, που είναι δεμένα με μικρά παράμαλλα στην πετονιά της αρματωσιάς. Στο τέλος της δένουμε ένα μακρύ βαρύ μολύβι γύρω στα 160-200 γραμμάρια και στη συνέχεια την ενώνουμε με τη μάνα, που πρέπει να είναι 70άρα με ένα στριφτάρι.                                 Αφού ρίξουμε το τσαπαρί στη θάλασσα, στη συνέχεια με γρήγορες και σταθερές κινήσεις το ανεβοκατεβάζουμε στον βυθό, καθώς το σκάφος κινείται αργά.                                                          
                                                         

Για την καλύτερη απόδοση
Θαυμάσια αποτελέσματα έχουμε συνδυάζοντας αυτούς τους δυο τρόπους ψαρέματος. Χρησιμοποιώντας δηλαδή την αρματωσιά για το τσαπαρί στην καθετή.
Επιλέγουμε τον ότόπο που θέλουμε να ψαρέψουμε -που μπορεί να είναι μια πελαγίσια ξέρα στα 90-100 μέτρα- και ρίχνουμε καλύτερα πλωτή άγκυρα. Εχουμε δέσει στην καρούλα μας την έτοιμη αρματωσιά που αγοράσαμε από κατάστημα ειδών αλιείας, προσαρμόζουμε βαρίδι 250-350 γραμμαρίων και ρίχνουμε έχοντας δολώσει γαρίδα.
Το αλιευτικό αυτό εργαλείο λειτουργεί πάρα πολύ καλά σε μεγάλα βάθη, γιατί φωσφορίζει, διαθέτει αρκετά αγκίστρια που μοιάζουν με μικρό κοπαδάκι, είναι και δολωμένο, οπότε αποτελεί ιδανική συνθήκη.
Αν πέσουμε σε μέρα που τα ψάρια τρώνε, θα κρέμονται από την αρματωσιά μας σαν σταφύλια. Σε ξέρες όπου έχουμε ψαρέψει με αυτό τον τρόπο πιάσαμε συγχρόνως χάνους πελαγίσιους, μπαλάδες, κολιούς και ασπροσαύριδα.                                                                                                                      Καλάμι, μηχανισμός και δολώματα                                                                                                      
Ιδιες αρματωσιές ισχύουν και για την καθετή με καλάμι από σκάφος. Ενα καλάμι γενικής χρήσεως με έναν μηχανισμό 6/1 θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, θα αποτρέψει τις μπερδεμένες πετονιές στα πόδια μας, ενώ τα φρένα θα βοηθήσουν στο να μη χάσουμε το μεγάλο ψάρι που θα πιαστεί.
Με την καθετή ψαρεύουμε σχεδόν όλα τα είδη των ψαριών, χρησιμοποιώντας κυρίως τεμαχισμένη γαρίδα, καλαμάρι ή σουπιά, σκουλήκια, καρτσίνες ή καραβιδάκι.
Οσο πιο φρέσκο ή ζωντανό είναι το δόλωμα, τόσο το καλύτερο.                                                            
Tip's...
Στην περίπτωση με το τσαπαρί, μπορούμε να δολώσουμε μόνο τα 4 τελευταία από τα 8 αγκίστρια της αρματωσιάς, ώστε να ψαρεύουν πατωτά, ενώ τα 4 επάνω θα ψαρεύουν αδόλωτα. Αν τύχουμε σε ημέρα που τα ψάρια είναι μίζερα και δεν αρπάζουν τα δολώματα, ύστερα από αρκετή χρήση της αρματωσιάς μπορούμε να αντιστρέψουμε το τσαπαρί ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα αγκίστρια που δεν έχουν δουλέψει πολύ και είναι ακόμα σχεδόν άθικτο το αρπάδι τους.
Δηλαδή θα δέσουμε το κάτω μέρος της αρματωσιάς στο στριφτάρι κι έτσι τα αγκίστρια που ψάρευαν επάνω θα βρίσκονται κοντά στον πυθμένα. Ετσι θα έχουμε και τη σχετική οικονομία, που τόσο μας χρειάζεται στις μέρες μας. Τον προαναφερόμενο τρόπο εφαρμόζει ο εικονιζόμενος συναλιευτής Κώστας με πολύ καλά αποτελέσματα.
Τέλος, στο στριφτάρι περάστε μια παραμάνα και προσαρμόστε μια καλαμαριέρα, γιατί όταν τα καλαμάρια που παραμονεύουν αποφασίσουν να επιτεθούν, οι βελόνες της θα τα συλλάβουν κι έτσι δεν θα τα χάσουμε άδικα. Εχει τύχει ουκ ολίγες φορές να νιώσουμε το χτύπημα στην αρματωσιά, να δούμε τα σχισίματα που έχουν κάνει τα πλοκάμια τους επάνω σε κάποιο πιασμένο ψάρι, αλλά δυστυχώς καλαμαριέρα δεν είχαμε στην αρματωσιά για να πιαστούν. Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν!!!
Νίκος Λυμπερόπουλος
                                                                                                     

Στη φωτογραφία φαίνεται δεμένη καλαμαριέρα και ένα χειροποίητο τσαπαρί, από αυτά που πάρα πολύ δύσκολα βρίσκουμε, καθότι μόνο κάτι γεροντάκια τα φτιάχνουν με πολλή υπομονή αλλά κυρίως μεράκι!!!                                                                                                                                      
Φροντίζετε επίσης κατά την αγορά των αρματωσιών, το τσαπαρί να διαθέτει μικρές πράσινες φωσφοριζέ και κόκκινες χαντρούλες για ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.

  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψάρεμα του σαργού