Surfcasting με το... meteo
Ανάλογα με τη διαφορετικότητα του καιρού, είναι και τα είδη ψαρέματος
στο surfcasting. Οι καιρικές συνθήκες υπαγορεύουν το Light Fishing ή το
Beach Fishing, φυσικά με τη χρήση διαφορετικού τύπου καλαμιού.
Eνα από τα ερωτήματα -ειδικά των νέων ψαράδων- που επιδίδονται στο
surfcasting είναι το «μέγεθος του καλαμιού» που θα χρησιμοποιήσουν. Τα
μακριά καλάμια του surfcasting, εκτός την αντοχή τους ειδικά στη
φουρτουνιασμένη θάλασσα, χρησιμεύουν γενικά, για να φτάσουμε σε μακρινή
απόσταση τέτοια, που τα κοντά καλάμια δεν φτάνουν. Το υλικό κατασκευής
τους είναι τελευταίας τεχνολογίας, δηλαδή καρμπόν, Κέβλαρ, Μπόρον High
Module κλπ.Το surfcasting, όπως προαναφέραμε, πραγματοποιείται με καιρό αλλά και μπουνάτσα.
Light Fishing
Το Light Fishing πραγματοποιείται όταν η θάλασσα είναι εντελώς μπουνάτσα ή με λίγο κυματάκι (0-3 μποφόρ). Τα καλάμια που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σε αυτήν την περίπτωση, είναι τα τύπου light, με παραβολικό action και αντοχή μολυβιού από 30 έως 60 γραμμάρια.
Beach Fishing
Beach Fishing κάνουμε όταν οι θαλάσσιες συνθήκες είναι ισχυρότερες από την προηγούμενη περίπτωση, δηλαδή όταν ο αέρας φυσά από 3 έως 4 μποφόρ.
Το καλάμι τώρα μπορεί να είναι είτε τηλεσκοπικό είτε δίσπαστο τύπου Bass Rod με action είτε παραβολικό είτε ημίσκληρο, ενώ αντοχή του μολυβιού μπορεί να είναι από 60 έως 120 γραμμάρια. Οσον αφορά το μήκος του θα πρέπει να είναι από 3,60 έως 5 μέτρα.
Τα μακριά καλάμια των 5 μέτρων που προαναφέραμε, χρησιμοποιούνται σε ακτές όπου υπάρχουν αρχικά ρηχά νερά, οπότε και αρκετά κύματα. Η χρηστικότητά τους έγκειται στο ότι όταν θελήσουμε να διασχίσουμε την παραλία από την μπροστινή πλευρά των καλαμιών, από την πλευρά δηλαδή που βλέπει προς τη θάλασσα, μπορούμε άνετα να περάσουμε κάτω από τις πετονιές χωρίς να τις παρασύρουμε άθελά μας. Φανταστείτε να φυσά ένα τεσσάρι και να έχουμε και μπερδέματα...
Ενας ακόμη βασικός λόγος είναι ότι μπορούμε να παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ευκολία τα τσιμπήματα των ψαριών.
Mε 4 μποφόρ και πάνω...
Είναι γνωστό πως όταν φυσά, τα ψάρια τσιμπάνε! Είναι πολύ καλή περίοδος, αλλά οι συνθήκες είναι αντίξοες. Για να κάνουμε surfcasting με δύσκολες καιρικές συνθήκες, δηλαδή από 4 μποφόρ και πάνω, χρειαζόμαστε διπλή αδιάβροχη νιτσεράδα (παντελόνι long john και σακάκι από πάνω), ενώ οι γαλότσες είναι οι πλέον απαραίτητες, εκτός από ειδικό καλάμι.
Το καλάμι υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες θα πρέπει να είναι σκληρό, με αντοχή μολυβιών 180 έως 200 γραμμάρια. Οσον αφορά το μήκος του θα πρέπει να είναι από 3,65 - 3,90 για το RIP ή το κατανεμόμενο και μέχρι 4,50 μέτρα για το ημίσκληρο. Τα RIP των 3,65 και των 3,90 κατά την πλειονότητά τους κατασκευάζονται μόνο σε δίσπαστα, ενώ τα ημίσκληρα, που είναι και τα πιο μακριά, κυκλοφορούν από τις κατασκευάστριες εταιρείες είτε σε τηλεσκοπικά είτε σε τρίσπαστα είτε σε δίσπαστα, οπότε υπάρχει και η δυνατότητα μεγαλύτερης επιλογής.
Γενικά πάντως προτιμήστε ένα μακρύ καλάμι, ειδικά αν ψαρεύετε από παραλία με άμμο ή βοτσαλάκι.
Kείμενο - Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου