Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΟΛΟΘΟΥΡΙΟ/ΑΓΓΟΥΡΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ/ΨΩΛΙΑΓΚΟΣ/ΓΡΥΛΟΣ/ΓΙΑΛΟΨΩΛΟΣ

Μοντάζ δημιούργησε BloggifΟΛΟΘΟΥΡΙΟ/ΑΓΓΟΥΡΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ/ΨΩΛΙΑΓΚΟΣ/ΓΡΥΛΟΣ/ΓΙΑΛΟΨΩΛΟΣ Το ολοθούριο είναι ένα σκουλίκι της θάλασσας και συνγκαταλέγεται στα εχινόδερμα.Το βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις ελληνικές ακτές και σε διαφορετικά είδη βυθών, συνήθως τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες σε πλήρη αφθονία.Συνγκαταλέγεται στους καλούς μεζέδες για τσιπούρες,σαργούς και πολλά άλλα είδη ψαριών.Η συλογή του γίνεται πολύ εύκολα,όπου πολλές φορές μπορούμε να το βρούμε και σε πολύ ρηχά νερά,συνήθως όμως για τα μεγαλύτερα μεγέθη θα πρέπει να τα αναζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι το ολοθούριο που θα μας δουλέψει είναι αυτό που θα συλλέξουμε τους μήνες από Ιούνιο έως τέλος Σεπτέμβρη. Για κάθε ολοθούριο της τάξης των είκοσι εκατοστών, υπολογίστε μία με δύο δολωσιές. Μετά την συλλογή του θα πρέπει να το αποθηκεύσουμε σε μία σακούλα, κουβά με θαλασσινό νερό κρατώντας το έτσι ζωντανό για κάποιες ώρες μέχρι να ξεκινήσουμε την παρασκευή του δολώματος. Προσοχή: μην τα αφήσετε κατά την συλλογή τους έξω απ το νερό και σε καμία περίπτωση στον ήλιο. Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι: μία ξύλινη τάβλα λίγο μεγαλύτερη από το μήκος που έχουμε μαζέψει, όπου στην μία άκρη της θα καρφώσουμε μία μεγάλη πρόκα με αιχμηρή ακίδα, ένα κουτάλι και ένα κοφτερό μαχαίρι με ίσια λάμα(δηλαδή όχι πριονωτή). Θα ήταν καλύτερα η παρασκευή του δολώματος να γίνει σε εξωτερικό χώρο διότι θα λερώσετε τα πάντα γύρω σας. Ξεκινώντας κόβουμε την μία άκρη μέσα σε έναν κουβά για να αδειάσουμε τα νερά του, κατόπιν κόβουμε και την άλλη άκρη και σχίζουμε με το μαχαίρι σε όλο το μήκος του από την μία μεριά αδειάζοντας τα έντερα του (μιλάμε για έντερα μικρά σε μήκος γεμάτα με άμμο). Αφού το καθαρίσουμε το καρφώνουμε στην πρόκα και ξεδιπλώνοντας το παίρνουμε το κουτάλι και με μεγάλη προσοχή ξεκινάμε από την άκρη που το έχουμε καρφώσει και αφαιρούμε τον λευκό μανδύα που βρίσκεται στο εσωτερικό του ,αυτό είναι και το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Αφού τελειώσουμε την εργασία αυτή και βγάλουμε όλα τα δολώματα μας, τα ρίχνουμε όλα σε έναν κουβά με θαλασσινό νερό και αρχίζουμε να τα σβουρίζουμε με το χέρι μας με κυκλικές η ακανόνιστες κινήσεις. Ή τα βάζουμε μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι του νερού και τα χτυπάμε για κάμποση ώρα. Μ’ αυτό τον τρόπο το δόλωμα μας θα σκληρύνει και δεν θα διαλύεται εύκολα μετά από μικροτσιμπιές και τραβήγματα ψαριών. Μην ξεχνάτε μετά από κάποια λεπτά σβουρίσματα, το νερό θα αρχίσει να γίνεται γλοιώδες, οπότε θα πρέπει να ανανεώσουμε πλήρως το νερό στον κουβά αρκετές φορές. Αν βρίσκεστε σε κάποια παραλία, το σβούρισμα μπορεί να γίνει μέσα στο θαλασσινό νερό. Αφού τελειώσουμε την όλη διαδικασία, κρατάμε τα δολώματα μας για το ψάρεμα της ημέρας και τα υπόλοιπα τα στεγνώνουμε καλά και τα τοποθετούμε σε αποροφητικό χαρτί μαζι με χοντρό αλάτι ,αφού τα τυλίξουμε σε λίγο αλουμινόχαρτο τα βάζουμε στην κατάψυξη, έτσι θα έχουμε πάντα φρέσκο το δόλωμα μας για την επόμενη φορά που θα το χρειαστούμε. Για να το δολώσουμε στο αγκίστρι μας, το περνάμε πρώτα στην βελόνα δολώματος τυλίγοντας το με νήμα, έτσι ώστε να μοιάζει με σκουλήκι και το περνάμε στο αγκίστρι μας. Ο άλλος τρόπος είναι να το κεντήσουμε κατευθείαν πάνω στο αγκίστρι μας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι το δόλωμα μας όσο μένει στο νερό τόσο φουσκώνει, γι αυτό δεν πρέπει να μπουκώσουμε το αγκίστρι και να χαθεί το αρπάδι μέσα σε αυτό. Η πατέντα με την τάβλα και την πρόκα ενδείκνυται όταν έχουμε μεγάλες ποσότητες ολοθούριων.
Ποια ψάρια το προτιμούν Πρώτα και καλύτερα έρχονται ο σαργός και η τσιπούρα. Αυτά τα δυο ψάρια πραγματικά θα το προτιμήσουν ανάμεσα από πολλά δολώματα. Σε αρκετά ψαρέματα που το έχω χρησιμοποιήσει, έχει κάνει την διαφορά και πραγματικά, σε πολλές περιπτώσεις μόνο αυτό το δόλωμα μού έχει δώσει ψάρια . Ιδιαίτερη προτίμηση στο ολοθούριο έχει και το μελανούρι, με αρκετές προσωπικές επιτυχίες ενώ σπανιότερα έχω πάρει μουρμούρες, λαβράκια και λυθρίνια. Πώς θα το συντηρήσουμε Από παλιούς ψαράδες, έχω ακούσει ότι το ολοθούριο είναι αποτελεσματικό, μόνο όταν το συλλέξουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Η καλύτερη διαδικασία συντήρησης για να έχουμε δόλωμα και τον χειμώνα είναι η εξής απλή. Θα το βάλουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί, θα του ρίξουμε χοντρό αλάτι και θα το φυλάξουμε στην κατάψυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψάρεμα του σαργού