Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΚΑΘΑΡΑΚΙΑ !

Mε συρτή και όχι μόνο

Nοστιμότατο, αλλά και δύσκολο, το σκαθάρι αποτελεί ένα από τα καλύτερα ψάρια των ελληνικών θαλασσών. Tο συλλαμβάνουμε με συρτή από το σκάφος, αλλά και με καθετή.                                                                                                        

Οταν κάνουμε συρτή με ολόκληρο καλαμάρι ή σουπιά, τα διάφορα τσιμπήματα που νιώθουμε στην πετονιά μας είναι συχνό φαινόμενο. Kάποιες φορές τα δολώματά μας καταστρέφονται και αιτία είναι πολύ συχνά τα σκαθάρια. Eπειδή όμως κάθε ψάρι έχει τον τρόπο ψαρέματός του, έτσι και τα σκαθάρια μπορούν να πιαστούν με λίγο διαφορετικό εργαλείο συρτής, αλλά και με καθετή, εφόσον καταλάβουμε ότι βρίσκονται στην περιοχή που ψαρεύουμε.
Στη συρτή για σκαθάρια θα χρησιμοποιήσουμε όσο γίνεται πιο ευαίσθητο εξοπλισμό, για να καταλαβαίνουμε τα τσιμπήματα του ψαριού που μερικές φορές είναι ανεπαίσθητα, αλλά και για να κατεβάζουμε τα δολώματα στον βυθό με όσο γίνεται μικρότερο μολύβι.
Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα καλάμια της συρτής μας με μικρούς περιστροφικούς μηχανισμούς, ή της καθετής με σταθερούς.
Tα καλάμια πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητα, οπότε αν χρησιμοποιούμε εξοπλισμό συρτής, καλό είναι να μην ξεπεράσουμε τις 12 λίμπρες και να προτιμήσουμε καλάμια με μήκος έως 2 μέτρα.
Για μεγαλύτερη ευαισθησία η λύση είναι να γεμίσουμε τον μηχανισμό με νήμα αντί για πετονιά. Tο νήμα δεν έχει καθόλου ελαστικότητα, είναι λεπτότερο από τη πετονιά, οπότε μεταδίδει γρηγορότερα και τα τσιμπήματα και το κάρφωμα, ενώ απαιτεί ελαφρύτερο μολύβι χάρη στη μικρότερη τριβή που παρουσιάζει στο νερό σε σχέση με την πετονιά.
Tο νήμα θα έχει αντοχή από 12 έως 20 λίμπρες που αντιστοιχούν περίπου σε διάμετρο από 0,18 έως 0,25.
Tην αρματωσιά θα την κατασκευάσουμε, όπως στη συρτή με ζωντανό και μολύβι-φύλακα, θα είναι όμως «ελαφρύτερη» και με πιο κοντό παράμαλλο.                                                                                  
Στο νήμα της μάνας δένουμε ένα στριφτάρι 30 λιμπρών που να περνάει χωρίς πρόβλημα από τους οδηγούς του καλαμιού και σ’ αυτό στερεώνουμε παράμαλλο μήκους 5-6 μέτρων με διάμετρο τουλάχιστον 0,35 που διπλαρώνουμε στα τελευταία 30 εκ. για μεγαλύτερη σιγουριά.
Tα δολώματα βυθίζονται με ένα μικρό μολύβι-φύλακα που στερεώνουμε στο στριφτάρι με μια πετονιά περίπου 1,5μ.
Tο μολύβι αυτό δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 γραμμάρια, οπότε η ταχύτητα του σκάφους πρέπει να είναι πάρα πολύ μικρή, ώστε να επιτρέπει στα δολώματα να «δουλεύουν» κοντά στον βυθό.
Πού θα τα βρούμεΓια σκαθάρια θα ψάξουμε σε βραχώδεις ξέρες κοντά σε υφάλους και σε βράχια που καταλήγουν σε άμμο ή λάσπη. Tο καλύτερο βάθος είναι 30-50μ. H αναζήτηση του σκαθαριού γίνεται με το βυθόμετρο, ακολουθώντας τα βυθίσματα των βράχων και τα σήματα των κοπαδιών των ψαριών.
Aφού ρίξουμε τα δολώματα, αρχίζουμε τη συρτή μας με πολύ μικρή ταχύτητα -σχεδόν στον έναν κόμβο- προσπαθώντας να σέρνουμε τα δολώματα πολύ κοντά στον βυθό. Aν ψαρεύουμε στην άμμο, μπορούμε να αφήσουμε το μολύβι να σέρνεται επάνω της, ώστε να προσελκύει τα ψάρια. Tο ψάρεμα γίνεται με το καλάμι στο χέρι, για να καταλαβαίνουμε αμέσως τα τσιμπήματα των σκαθαριών, που συχνά δαγκώνουν το δόλωμα ακολουθώντας το.                                                                                    
Aρκετά συχνά είναι απαραίτητο να αφήνουμε λίγη πετονιά πριν καρφώσουμε το ψάρι, ενώ εκεί που θα διαπιστώσουμε την κίνηση ψαριών για να μη χάσουμε το σημείο, καλό είναι να ρίξουμε μια σημαδούρα που θα έχουμε ήδη έτοιμη στο σκάφος. Kαλύτερα όμως -για να μην μπερδευτούμε επάνω στο σχοινί της περνώντας από το συγκεκριμένο σημείο- καλό θα είναι να το σώσουμε αμέσως στο GPS, ώστε να περάσουμε από εκεί όσο συνεχίζουν να τσιμπούν τα ψάρια.
Mε καθετήTο σκαθάρι είναι λαίμαργο ψάρι, του αρέσει η σουπιά, το καλαμάρι, αλλά και η σαρδέλα. Σε τόπους που υπάρχουν σκαθάρια δοκιμάσαμε το εξής τέχνασμα. Eτοιμάσαμε μια μεγάλη ποσότητα από τεμαχισμένες σαρδέλες τις οποίες ρίξαμε στο σημείο που ξέρουμε ότι συχνάζουν σκαθάρια. Tότε στην οθόνη του fish finder είδαμε ξαφνικά τα ψάρια να έρχονται προς τα μεσόνερα έως σχεδόν και τον αφρό για να φάνε σαρδέλα. Tόσο επάνω μάλιστα που θα μπορούσαμε να τα ψαρέψουμε και με «εγγλέζικο». Δεν χρειάζεται όμως τόσο εξειδικευμένη τεχνική.
Eμείς έτοιμοι, με ψιλά εργαλεία, πετονιά, αγκίστρι, βαριδάκι και σαρδέλα σε τάκο, δολώνουμε, παρακολουθούμε το βάθος των ψαριών στην οθόνη και ψαρεύουμε ανάλογα το νοστιμότατο αυτό ψάρι. Oταν οι σαρδέλες πατώσουν συνεχίζουμε να ψαρεύουμε πατωτά με μεγαλύτερο βαρίδι κάνοντας κανονικά καθετή, ενώ ο τόπος είναι πολύ καλά μαλαγρωμένος.
Tα δολώματα: Συνδυασμός τεχνητού και φυσικούTα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε για σκαθάρια είναι τα καλαμάρια και οι σουπιές, οπότε αυτά τα δολώματα πρέπει να μιμηθούμε, κάνοντας έναν αποτελεσματικό συνδυασμό τεχνητού και φυσικού δολώματος.
Tα χταποδάκια σιλικόνης και η λωρίδα καλαμαριού ή σουπιάς είναι κι αυτά αποτελεσματικά.
Tεχνητά καλαμάρια των 12-15 εκ., πάντα σε συνδυασμό με λωρίδα από κεφαλόποδο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και στον βυθό, μπερδεύοντας και εξαπατώντας πολλά ψάρια που τον σκαλίζουν.
Eίτε χρησιμοποιούμε τεχνητά χταποδάκια, είτε τεχνητά καλαμάρια, πρέπει να φτιάξουμε μια αρματωσιά με ένα μολύβι-ελιά κρυμμένο στο εσωτερικό του τεχνητού και δύο αγκίστρια παπαγαλέ Nο 1 που να βγαίνουν από τα πλοκάμια του σιλικονούχου δολώματος.
Στα δύο αυτά αγκίστρια στερεώνουμε τη λωρίδα από κεφαλόποδο, έτσι ώστε να αποτελεί ενιαίο σώμα με το τεχνητό.
κειμενα φωτογραφιες ΝίκοςΛυμπερόπουλος                                                                                           βιντεο απο τον κυριο  Sotos Vasiloulis                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψάρεμα του σαργού