Η αναφορα στο ψαρεμα και στα υπαρχων ψαρια της ελληνικης μεσογειου και γενικοτερα των ελληνικων υδατων ειναι αρκετη νομιζεται στο να υπαρχει μια υγιεις συνεχεια στην διατροφικη μας αλυσιδα ? εδω υπαρχει ενα ερωτηματικο μονιμα στο πισω μερος του μυαλου μου σε καθημερινη βαση που με κανει να αναρωτιεμαι οτι εποχες και ψαρια ειναι κατι ξεχωριστο μιας και ξερουμε πολυ καλα ολοι μας οτι η παρανομη αλιεια στην ελλαδα εχει γινει πραγματικοτητα και το βλεπουμε ολοι μας οτι η παταξη αυτης ειναι γολγοθας για τους κρατικους μηχανισμους η δεν υπαρχει η κοινωνικη βουληση-πολιτικη στο τοσο σοβαρο θεμα της παρανομης αλιειας και υπεραλιευσης . Ο μηνας μαιος που φαινομενικα απαγορευεται το ψαρεμα λογο αναπαραγωγης ειναι το ελαχιστο στα ειδη μειωμενα αλιευτικα αποθεματα ανα την ελλαδα που οριζει ο νομος ενω παραληλα τα παρανομα μεσα κανουνε παρτυ τα γνωριζουμε ολοι μας . Το μονο που μπορουμε να κανουμε ολοι εμεις οι ερασιτεχνες που αγαπαμε το ψαρεμα και την γαλανη μας ειναι να διατυρησουμε τις ισοροπιες πρωτα με τον εαυτο μας σαν υπευθυνοι ανθρωποι ερασιτεχνες ψαραδες και μετα οσο αφορα τους αλιευτικους νομους και τα μεγεθη αλιευσης ψαριων που κατα την δικη μου γνωμη τα μεγεθη πρεπει να αλαξουνε βαση καταγραφης των αλιευματων που υπαρχουνε στα ελληνικα μας νερα .Το να ψαρευεις με μικρα νουμερα αγκιστρια να πιασεις το ψαρι τον 200 και 300 γραμμαριων δεν σε κανουνε καλυτερο ψαρα αλλα ακουλουθεις τον ευκολο δρομο αλιευσης τα ορια τα θετη ο καθενας απο εμας βαση το κοματι εκεινο ευθυνης που εχουμε ολοι μας στο να αφησουμε για τις επομενες γενιες ενα καλυτερο αυριο με παρων και μελον προσπαθηστε φιλοι και φιλες να γινουμε ολοι μας καλυτεροι στο χομπι μας ο πειραματισμος ειναι αυτο που πολλες φορες οδηγη και στην επιτυχια ενος ψαριου τροπαιου οπως στην αναζητηση μιας καλης τσιπουρας ενος καλου σαργου κ.τ.λ η λιγδα δεν εχει να μας προσφερει κατι μονο ζημια κανουμε με το να την φερουμε εξω στην ακτη και ουσιαστικα και νεκρη αν εχει παρει το αγκιστρι στα σπαργανα της .Και τωρα στην συνεχεια του αρθρου τα ψαρια και οι εποχες τους το μηνα μαιο υπολογιζοντας και την απαγορευση αλιειας σε καποια μεσα οπως παραγαδι,ψαροντουφεκο κ.τ.λ
|
ΤΣΙΠΟΥΡΑ Η ΧΡΥΣΟΦΡΥΔΑ |
|
ΣΑΡΓΟΣ |
|
ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΣΑΡΓΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ |
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΑΡΓΟΥ:
1) Οι σαργοι μένουν εκεί που υπάρχουν πέτρες και διάφορα σπήλαια
της θάλασσας.
2) Όταν θα πάμε
για το ψάρεμα του σαργου πρέπει να υπάρχει φουρτούνα ή και μερικές φορές
τσιμπάνε και στην συννεφιά.
3) Δεν βάζουμε
χοντρά παράμαλα γιατί είναι αρκετά έξυπνο ψάρι. (π.χ. 0,14 , 0,16 ή αν μας κόβουν
συχνα το παράμαλο και αν υπάρχει φουρτούνα τότε χρησιμοποιούμε ακόμα και
0,17.9)
4) Οι σαργοι συχνά
όταν πιάσουμε 4-5 δεν τσιμπάνε άλλο και θέλουν άλλου είδους δόλωμα για να
ξανατσιμπήσουν (δεν συμβαίνει πάντα αυτό.)
5) Μπασμώνουμε
(μαλαγρώνουμε) συχνά την περιοχή που ψαρεύουμε για να τους κρατήσουμε
κοντά μας. Ο μπασμος μας κυριοως ειναι πολτοποιημενη σαρδελα και να θελετε ριξτε μεσα και γαριδα αποξηραμενη θα την βρειτε σε μαγιαζια pet shop . Παρακατω θα δειτε και ενδιαφεροντα λινκ για το ψαρεμα του σαργου μας . https://sea-maniacs.com/2008/07/09/rock-fishing-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%82/ https://psarema.net/to-psarema-tou-sargou/ http://bluedreamsfishing.blogspot.gr/2012/06/rock-fishing.html
|
ΚΟΥΤΣΟΜΟΥΡΑ |
|
ΧΤΑΠΟΔΙ |
|
ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙ |
|
ΣΚΑΘΑΡΙ |
|
ΣΚΑΘΑΡΙ |
Το
σκαθάρι ή ο σκάθαρος όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο είναι ένα πολύ
όμορφο ψάρι . Ειδικά δε της Σαμοθράκης που ξεχωρίζει απο τον χρωματισμό
του και την συμπεριφορά του. Πρόκειται για ένα πετρόψαρο που ζει σε
βάθος ως 45 οργιές Τα σκαθάρια των ρηχών είναι χρώματος ασημί αλλά τα
πελαγίσια είναι σκουρόχρωμα και πανέμορφα ψάρια. Ψαρεύεται με καθετή
παραγάδι ψιλό πατωτό διχτυα και τράτα Στην καθετή είναι πολύ μαχητικό
και τραβάει λες και είναι ψάρι τεράστιο Στη Σαμοθράκη σκαθάρια υπάρχουν
στα εξής μέρη: Στα Μαύρα Βράχια στον Άγιο Ανδρέα ανοιχτά στη Σκάλα,
Μικρό Βουνί, Μακρυλιές , Κοιτάδα, Μακρύ Γιαλό, Βάτο, Κήποι, Κατσιβέλα,
Φανάρια , Άγκιστρο, Λουτρά, Κατσαμπά , Λιμνίδι και ανοιχτά της
Καμαριώτισσας στις 25 οργιές. Πολλές φορές μπαίνουν και στο λιμάνι.
Είναι αρπακτικά ψάρια και τρώνε τα πάντα.Τα σκαθάρια είναι
ερμαφρόδιτα, περνούν από στάδιο θηλυκό, σε αρσενικό. Την εποχή που
ζευγαρώνουν διαφέρουν πολύ. Τ’ αρσενικά έχουν πολύ ψηλή ράχη και σώμα
πολύ στρογγυλό, το μέτωπο απ’ το πλάι φαίνεται σα βαθουλωμένο, το βασικό
χρώμα τους ζωηρεύει και μια ταινία γαλαζοπράσινη λάμπει ανάμεσα στα
μάτια τους. Τα πτερύγια έχουν επίσης χρώμα γαλάζιο ή απαλό μενεξεδί, η
ουρά καταλήγει σε μαύρη, κάθετη ταινία. Οι νεαρές θηλυκές έχουν ράχη
γκρίζα προς το ασημί και καστανόγκριζες σειρές στα πλευρά. Όταν κινδυνεύουν αλλάζει ο χρωματισμός τους,σβήνουν ή παρουσιάζουν
περισσότερες κάθετες, πλατειές γραμμές.
|
ΑΣΤΑΚΟΣ |
|
ΑΘΕΡΙΝΑ |
|
ΓΑΛΕΟΣ |
|
ΓΑΥΡΟΣ |
|
ΓΑΡΙΔΑ |
|
ΓΟΠΑ |
|
ΖΑΡΓΑΝΑ |
|
ΚΑΛΑΜΑΡΙ |
|
ΚΟΛΙΟΣ |
|
ΚΟΛΙΟΣ |
|
ΛΥΘΡΙΝΙ |
|
ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ |
|
ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ |
Περιοχές - Εποχή: Ψαρεύεται από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβρη.
Μπορούμε να το βρούμε την νύχτα μέχρι και το ξημέρωμα κοντά σε
βραχώδεις ακτές, σε μόλους και ακρωτήρια. Την υπόλοιπη μέρα του αρέσει
να πηγαίνει σε πιο βαθιά νερά.
|
ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ ΦΩΤ.2 |
Τρόποι ψαρέματος: Συρτή αφρού, καλάμι, δίχτυα, αφροπαράγαδα και
πολύ σπάνια με κιούπια. Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζυμάρι,
γαρίδα, καρτσίνα, καλαμάρι και σκουλήκι. Για την συρτή όπως είπαμε κάνει
και το φτερό.
*Είναι προτιμότερο να μην το πιάνετε με γυμνά χέρι γιατί η μυρωδιά του
μεταφέρετε στα δολώματα που θα πιάσετε και δύσκολα θα χτυπήσουν τα
ψάρια.
ΛΙΝΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ
http://miloslife.gr/index.php/Articles/Entry/psareuontas_melanouria
|
ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ |
http://www.cyprusfishingmagazine.com/items.php?L1=2&lang=grk&itemID=59
|
ΓΟΠΑ |
|
ΜΥΔΙΑ |
|
ΞΙΦΙΑΣ |
|
ΞΙΦΙΑΣ |
|
ΣΚΟΥΜΠΡΙ |
|
ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ |
|
ΣΦΥΡΙΔΑ |
|
ΤΟΝΟΣ |
|
ΦΑΓΚΡΙ |
|
ΠΑΛΑΜΙΔΑ |
ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΜΙΔΑ :
http://www.carp-matchfishing.gr/arthra/casting/456-casting-psarema-gia-palamides-me-heavy-match-kai-predator-floats-carpmatchfishing.html
Παλαμίδα στο φούρνο Ένα υπέροχο καλοκαιρινό κυρίως πιάτο με γεύσεις και αρώματα Μεσογείου.
Συστατικά:
1 παλαμίδα 1,5 κιλό
2/3 ποτηριού του νερού ελαιόλαδο
5-6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
2-3 λεμόνια μέτρια
1 κιλό. πατάτες
1-2 ποτήρια νερό
Οδηγίες:
Πλένουμε το
ψάρι
και καθαρίζουμε
τα
εντόσθια
(λέπια
δεν έχει
).
Αφαιρούμε
το
κεφάλι
, γιατί
η παλαμίδα
είναι
από τα
ελάχιστα
ψάρια
που το
κεφάλι
τους
δεν έχει
φαγητό
.
Κόβουμε στη μέση το ψάρι οριζόντια, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και καρφώνουμε στα πιο χοντρά σημεία φέτες σκόρδο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια τις πατάτες και τους ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο.
Στρώνουμε σε ένα ταψί το ψάρι μαζί με τις πατάτες.
Ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι και το νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου.
|
ΣΠΑΡΟΣ |
|
ΜΕΝΟΥΛΑ |
|
ΡΟΦΟΣ |
|
ΧΕΛΙ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου