Αδελφάκι της πορφύρας είναι και η καρτσίνα ή σκαλτσίνι, που θα τη μαζέψουμε από τους βράχους με μάσκα, συνήθως στα ρηχά. Ο τρόπος δόλωσης και εξαγωγής του δολώματος μέσα από το όστρακο είναι ίδιος με της πορφύρας .Η εύρεση του είναι σχετικά εύκολη, θέλει μεγάλη προσοχή στο σπάσιμο και στη δολωση, ενώ τα ψάρια που μας αποδίδει αξίζουν τον κόπο και με το παραπάνω. Όπου υπάρχουν βραχάκια, εκεί που δεν τα χτυπάει πολύ ο καιρός αποικεί το σκαρτσίνι.
Συνήθως Βρίσκεται σε μεγάλες ομάδες των δέκα, δεκαπέντε ή και περισσότερων κομματιών όταν η περιοχή δεν ψαρεύεται εντατικά και σχεδόν πάντα στις κορυφές των βράχων ειδικά όταν έχει επάνω του ψιλό φυκάκι. Κυκλοφορούν εκεί όταν ο καιρός είναι καλός που δεν τα ενοχλεί το κύμα Όταν πιάσει καιρός, τότε αυτά κατεβαίνουν στη βά;ση του Βράχου, έτσι πολλές φορές να πρέπει να μετακινήσουμε κάποια πέτρα, εκεί θα τα συναντήσουμε.
Σκαρτσίνια αρκετά μπορούμε να συναντήσουμε επίσης σε ρηχές αμμούδες. Αυτά είναι διαφορετικό είδος από του βράχου, κάνουν όμως θαυμάσια για δόλωμα.
Για να διατηρηθούν ζωντανά πρέπει να βρίσκονται μέσα θαλασσινό νερό, το οποίο ανανεώνεται. Για τους τρόπους αυτού ισχύει ότι και στο καβουράκι η το καραβιδάκι
Το σκαρτσίνι για να δολωθεί θα πρέπει να σπάσουμε πρώτα το κέλυφος μέσα στο οποίο βρίσκεται και αυτό πραγματοποιείται προσεκτικά με ένα μικρό σφυράκι.
Το πολύ προσεκτικά το τονίζουμε ιδιαίτερα γιατί αν δε γίνει αυτό με προσοχή και χτυπήσουμε δυνατά το κέλυφος και τραυματίσουμε την κοιλιά του σκαρτσινιού, θα ψοφήσει και δεν θα ψαρεύει ζωντανό, όπως πρέπει.
Το σκαρτσίνι για να ψαρέψει σωστά πρέπει να είναι ολόκληρο και ζωντανό ενώ το δολώνεται ολόκληρο.
Ο τρόπος με τον οποίο δολώνεται στο αγκίστρι είναι ο ίδιος με το καραβιδάκι ή της γαρίδας.
Αποτελεί ένα από τα κορυφαία σε απόδοση δολώματα με πολύ καλά αποτελέσματα, ακόμη και στα «εκλεκτικά» ή «δύστροπα» ψάρια.Τρίτη 24 Μαΐου 2016
Σκαλτσίνια ή Καρτσινες για κορυφαία αλιευτική απόδοση
Αδελφάκι της πορφύρας είναι και η καρτσίνα ή σκαλτσίνι, που θα τη μαζέψουμε από τους βράχους με μάσκα, συνήθως στα ρηχά. Ο τρόπος δόλωσης και εξαγωγής του δολώματος μέσα από το όστρακο είναι ίδιος με της πορφύρας .Η εύρεση του είναι σχετικά εύκολη, θέλει μεγάλη προσοχή στο σπάσιμο και στη δολωση, ενώ τα ψάρια που μας αποδίδει αξίζουν τον κόπο και με το παραπάνω. Όπου υπάρχουν βραχάκια, εκεί που δεν τα χτυπάει πολύ ο καιρός αποικεί το σκαρτσίνι.
Συνήθως Βρίσκεται σε μεγάλες ομάδες των δέκα, δεκαπέντε ή και περισσότερων κομματιών όταν η περιοχή δεν ψαρεύεται εντατικά και σχεδόν πάντα στις κορυφές των βράχων ειδικά όταν έχει επάνω του ψιλό φυκάκι. Κυκλοφορούν εκεί όταν ο καιρός είναι καλός που δεν τα ενοχλεί το κύμα Όταν πιάσει καιρός, τότε αυτά κατεβαίνουν στη βά;ση του Βράχου, έτσι πολλές φορές να πρέπει να μετακινήσουμε κάποια πέτρα, εκεί θα τα συναντήσουμε.
Σκαρτσίνια αρκετά μπορούμε να συναντήσουμε επίσης σε ρηχές αμμούδες. Αυτά είναι διαφορετικό είδος από του βράχου, κάνουν όμως θαυμάσια για δόλωμα.
Για να διατηρηθούν ζωντανά πρέπει να βρίσκονται μέσα θαλασσινό νερό, το οποίο ανανεώνεται. Για τους τρόπους αυτού ισχύει ότι και στο καβουράκι η το καραβιδάκι
Το σκαρτσίνι για να δολωθεί θα πρέπει να σπάσουμε πρώτα το κέλυφος μέσα στο οποίο βρίσκεται και αυτό πραγματοποιείται προσεκτικά με ένα μικρό σφυράκι.
Το πολύ προσεκτικά το τονίζουμε ιδιαίτερα γιατί αν δε γίνει αυτό με προσοχή και χτυπήσουμε δυνατά το κέλυφος και τραυματίσουμε την κοιλιά του σκαρτσινιού, θα ψοφήσει και δεν θα ψαρεύει ζωντανό, όπως πρέπει.
Το σκαρτσίνι για να ψαρέψει σωστά πρέπει να είναι ολόκληρο και ζωντανό ενώ το δολώνεται ολόκληρο.
Ο τρόπος με τον οποίο δολώνεται στο αγκίστρι είναι ο ίδιος με το καραβιδάκι ή της γαρίδας.
Αποτελεί ένα από τα κορυφαία σε απόδοση δολώματα με πολύ καλά αποτελέσματα, ακόμη και στα «εκλεκτικά» ή «δύστροπα» ψάρια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Κάθε εποχή είναι αντιπροσωπευτική για συγκεκριμένα είδη ψαριών. Στις θάλασσες μας δεν συναντάμε όλα τα είδη ψαριών σε αφθονία όλες τι...
-
Ως εποχή του κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στον βυθό αφθονεί, τα θ...
-
Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο… λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία. Η εποχικότητα κάθε τροφής τείνει να αλλοιωθεί με ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου